Sposób przygotowania:
Zupa porowa z ziemniakami
Białe części pora dokładnie myjemy, kroimy w talarki, zalewamy 1 litrem bulionu z kostki ( tak aby bulion je przykrywał), i gotujemy 30 min. Ziemniaki obieramy, kroimy w niewielką kostkę, myjemy i gotujemy.
Gdy ziemniaki będą miękkie, mieszamy z porami, dodajemy 1 szklankę mleka. Przyprawiamy do smaku pieprzem i gałką muszkatołową, dodajemy łyżkę masła i podgrzewamy. Szczypior opłukujemy, osączamy i siekamy. Szczypiorkiem posypujemy zupę już na talerzu.
Gdy ziemniaki będą miękkie, mieszamy z porami, dodajemy 1 szklankę mleka. Przyprawiamy do smaku pieprzem i gałką muszkatołową, dodajemy łyżkę masła i podgrzewamy. Szczypior opłukujemy, osączamy i siekamy. Szczypiorkiem posypujemy zupę już na talerzu.