Sposób przygotowania:
Zupa porowa z jajkiem
1. Pokrojone w półplasterki pory obsmażyć na maśle na rumiano i wrzucić do gotującego się bulionu, dodać przyprawę uniwersalną i pieprz. Gotować przez około 10 minut.
2. Wrzucić pokrojoną w plasterki marchewkę, gotować 5 minut. Dodać pokrojone w kostki ziemniaki i gotować do miękkości warzyw (około 15 minut).
3. Śmietanę zahartować mieszając w misce z jedną łyżką wazową zupy tak, aby nie było grudek. Szybko mieszając wlać do garnka. Podgotować przez 2 minuty, zupę doprawić jeśli zaistnieje taka potrzeba. Na talerzach ułożyć obrane i przekrojone na pół jajko i wlać zupę.
2. Wrzucić pokrojoną w plasterki marchewkę, gotować 5 minut. Dodać pokrojone w kostki ziemniaki i gotować do miękkości warzyw (około 15 minut).
3. Śmietanę zahartować mieszając w misce z jedną łyżką wazową zupy tak, aby nie było grudek. Szybko mieszając wlać do garnka. Podgotować przez 2 minuty, zupę doprawić jeśli zaistnieje taka potrzeba. Na talerzach ułożyć obrane i przekrojone na pół jajko i wlać zupę.