kate1980

kate1980

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 212]

Zupa porowa z kminkiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

mój mąż za tą zupą przepada córce ona jednak nie smakuje

Zupa porowa z kminkiem

Składniki:

Zupa porowa z kminkiem

 

  • 4 kromki tostów
  • 4 dag masła
  • 50 dag porów
  • 2 łyżki mąki
  • ¾ l bulionu
  • 4 łyżki kremówki
  • 2 – 3 łyżki białego wina
  • 1 – 2 łyżki kminku

 

Sposób przygotowania:

Zupa porowa z kminkiem
Tosty pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać połowę przygotowanego masła i podsmażyć na nim tosty na złoty kolor. Pory pokroić na drobne paseczki. W garnku rozgrzać pozostały tłuszcz i dodać do niego pory. Dusić ok. 5 minut. następnie posypać mąką i mieszając smażyć chwilkę. Podlać bulionem i śmietaną. Doprowadzić do wrzenia. Całość zmiksować. W końcowej fazie przyprawić winem oraz solą i pieprzem. Rozlać do talerzy i dodać grzanki.

Tagi:

pory