Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Zupa porowa z makaronem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 120
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zupa porowa z makaronem to propozycja, która sprawdzi się o każdej porze roku. Jest delikatna i jednocześnie dość syta. Postanowiłam ziemniaki podmienić na makaron, co nadało jej niepowtarzalnego charakteru.

Zupa porowa z makaronem

Składniki:

Zupa porowa z makaronem

 

  • mięso/koście na wywar
  • 1 por (duży)
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • domowa przyprawa rosołowa
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • makaron (u mnie 2 garstki niteczek)
  • 1/2 pęczka koperku

Sposób przygotowania:

Zupa porowa z makaronem

Warzywa:

Zupa porowa z makaronem
Proporcje warzyw można dowolnie zmnienić.

Warzywa obrać, umyć i pokroić: marchew z pietruszką w plasterki, selera w drobną kostkę i pora w talarki.

Gotowanie:

Zupa porowa z makaronem
Z mięsem można również ugotować warzywa lub dodać je podczas gotowania.

Najpierw należy ugotować wywar na mięsie/kościach z dodatkiem listków laurowych, ziela angielskiego oraz przyprawy rosołowej.

Kości/mięso wyjąć i do garnka wrzucić warzywa.
Wszytko razem gotować do momentu miękkości wszystkich składników.

Makaron:

Zupa porowa z makaronem
Czas zależy ile według opakowania powinien gotować się makaron.

Parę minut przed końcem gotowania do zupy należy wrzucić makaron oraz posiekany koperek.
Zupę doprawić zgodnie z własnym smakiem.