Sposób przygotowania:
Zupa krem brokułowo - porowyETAP 1:
Ziemniaki obrać i pokroić w większą kostkę. Pietruszkę obrać i pokroić w małą kosteczkę. Warzywa wrzucić do garnka i zalać ok. 2 szklankami wody. Dodać listek i ziele angielskie. Pora umyć i pokroić w plasterki.
Na patelni rozpuścić łyżkę masła i przesmażyć na nim pora. Przesmażonego dodać do garnka. Ustawić zupę na gazie. Gdy się zagotuje można wrzucić kostkę rosołową. Gotować aż ziemniaki zmiękną i dodać brokuła podzielonego na różyczki.
Gotować dalej aż wszystkie warzywa będą miękkie. Pod koniec doprawić majerankiem, pieprzem i czosnkiem oraz połową koperku.
Ugotowaną zupę zblendować dokładnie blenderem ręcznym. Ustawić ponownie na gazie i dodać serek topiony. Jeśli potrzeba to doprawić jeszcze solą i pieprzem. Dodać posiekany koperek.
Gotować aż serek się rozpuści.