Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1118]

Drożdżowe racuchy z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Trwa sezon na najlepsze jabłka, więc grzechem byłoby nie przygotować pysznych racuszków. Co powiecie na takie z dodatkiem drożdży?

Drożdżowe racuchy z jabłkami

Składniki:

Drożdżowe racuchy z jabłkami

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe racuchy z jabłkami

ETAP 1:

Drożdżowe racuchy z jabłkami
Mąkę i cukier puder przesiewamy do miski, dodajemy drożdże

Mąkę wraz z cukrem pudrem przesiewamy przez sitko do miski, dodajemy drożdże.

ETAP 2:

Drożdżowe racuchy z jabłkami
Dodajemy jogurt grecki, mleko, wbijamy jajko

Dodajemy jogurt grecki, mleko, wbijamy jajko. Całość miksujemy.

ETAP 3:

Drożdżowe racuchy z jabłkami
Umyte, obrane jabłko kroimy w małą kostkę

Jabłko myjemy, obieramy, wycinamy gniazdo nasienne. Jabłko kroimy w małą kostkę.
Jabłka dodajemy do ciasta, mieszamy łyżką.
Naczynie z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę.

ETAP 4:

Drożdżowe racuchy z jabłkami
Racuszki smażymy na patelni z rozgrzanym olejem

Następnie smażymy racuchy. Na patelni rozgrzewamy olej. Porcjami, po łyżce wazowej, wylewamy ciasto i rozpłaszczamy je delikatnie. Placki smażymy z obu stron, a następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.
Przed podaniem racuchy oprószamy cukrem pudrem.