Sposób przygotowania:
Zupa porowa z pikantnymi ziemniakami i chorizo
W garnku o grubym dnie roztopić masło, podsmażyć drobno posiekane pory (najpierw pora przekrajamy na pół, następnie w drobne plasterki). Pora dusimy, aż zmięknie (około 3-4 minut). Następnie dodajemy drobno poszatkowaną cebulę. Całość dusimy kolejne 2-3 minuty. Dodajemy wino, dusimy kolejne 3-4 minuty, aż alkohol wyparuje i wino się zredukuje. Dodajemy startą marchewkę oraz bulion. Całość gotujemy ok 20 min, dodajemy smietankę, przyprawiamy gałką, solą i pieprzem. Chwilę gotujemy. W międzyczasie gotujemy pokrojone w dość małe kawałki ziemniaki oraz kroimu w cienkie plasterki kiełbasę chorizo. Na suchej patelni podsmażamy kiełbasę, gdy wytopi się tłuszcz, dodajemy ugotowane ziemniaki, całość doprawiamy ostrą papryką, chili oraz posypujemy natką pietruszki. Jeśli chorizo ma mało tłuszczu, dodajemy trochę masła. Na talerz wykładamy ziemniaki z chorizo i naleway zupę. Można posypać natką pietruszki. Smacznego!