Sposób przygotowania:
Zupa porowa z ziemniakami
Białe części porów oczyszczamy na wierzchnich liści, dokładnie myjemy, kroimy w talarki, zalewamy bulionem z kostki, tak aby płyn je przykrywał, i gotujemy ok 30min. Przecieramy przez sito.
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w niewielką kostkę i gotujemy.
Gdy ziemniaki będą miękkie, mieszamy z przetartymi porami, dodajemy mleko. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałka muszkatołową, podgrzewamy, dodajemy łyżkę masła.
Dymkę opłukujemy, osączamy siekamy razem ze szczypiorkiem. Białą część podsmażamy na pozostałym maśle, dodajemy do zupy, mieszamy. Szczypiorkiem posypujemy zupę.
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w niewielką kostkę i gotujemy.
Gdy ziemniaki będą miękkie, mieszamy z przetartymi porami, dodajemy mleko. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałka muszkatołową, podgrzewamy, dodajemy łyżkę masła.
Dymkę opłukujemy, osączamy siekamy razem ze szczypiorkiem. Białą część podsmażamy na pozostałym maśle, dodajemy do zupy, mieszamy. Szczypiorkiem posypujemy zupę.