Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Zupa porowo-serowa z pulpecikami

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 10

To najlepsza zupa jaką ugotowałam w tym roku. Lekko pikantny por, ser i do tego aromatyczne, pyszne klopsiki. Zupa na co dzień i od święta, zachwyci każdego od pierwszej łyżki.

Zupa porowo-serowa z pulpecikami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa porowo-serowa z pulpecikami

 

  • 2 pory
  • 1 łyżka masła
  • 3 serki topione naturalne lub śmietankowe
  • 750 ml rosołu lub bulionu drobiowego
  • Pulpeciki:
  • 500 gram mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • ¼ szklanki bułki tartej
  • ½ szklanki mleka
  • 1 jajko
  • ½ pora
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa porowo-serowa z pulpecikami
W garnku rozpuszczamy masło i dusimy w nim przez 15 minut drobno pokrojony por. Kiedy por zmięknie zalewamy go rosołem, dodajemy serki topione i gotujemy 15 minut (nie doprowadzając do wrzenia ).

W międzyczasie do miski wkładamy mięso, dodajemy do niego bułkę tartą, jajko, posiekany drobno por i wlewamy mleko – wszystko starannie wyrabiamy. Mięso doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wyrabiamy kolejny raz.

Lekko wilgotną dłonią nabieramy porcję mięsa i formujemy pulpeciki. Pulpeciki wkładamy delikatnie do zupy i gotujemy na wolnym ogniu 20 minut. Po tym czasie zupę doprawiamy do smaku sola i pieprzem i serwujemy.
Zupa porowo-serowa z pulpecikami
Umytego i ouszonego pora kroimy w pół plasterki
Zupa porowo-serowa z pulpecikami
Z mięsa, pora i przypraw formujemy małe pulpeciki
Zupa porowo-serowa z pulpecikami
Pulpeciki obsmażamy na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu
Zupa porowo-serowa z pulpecikami
Podsmażone pulpeciki przekładamy do zupy i gotujemy całość 15 minut