Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Zupa porowo-koperkowa

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Jesienią potrzebujemy pożywnych i rozgrzewających posiłków. Idealna w tedy jest zupa, która podana gorąca pysznie rozgrzewa. Zupa porowo-koperkowa jest bardzo aromatyczna i smaczna.

Zupa porowo-koperkowa

Składniki:

Zupa porowo-koperkowa

Składniki:

  • 2 skrzydełka z kurczaka
  • 2 duże marchewki
  • 1 duży por
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 szklanka śmietany 12 %
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • koperek według uznania ( może być świeży,suszony lub mrożony )

Sposób przygotowania:

Zupa porowo-koperkowa
1. Mięso oczyszczamy, płuczemy i osuszamy, następnie wkładamy je do garnka i zalewamy zimną wodą. Marchewki obieramy, myjemy i kroimy w słupki, następnie wrzucamy je do mięsa i razem gotujemy do miękkości. Gdy marchewki i mięso będą miękkie wywar przecedzamy, a marchewki wrzucamy z powrotem do bulionu.

2. Por oczyszczamy i płuczemy, następnie osuszamy i kroimy w cienkie plasterki. Pokrojony por wrzucamy do wywaru i gotujemy do miękkości.

3. Śmietanę mieszamy z mąką pszenną, wlewamy kilka łyżek gorącego wywaru, mieszamy i wlewamy do zupy. Zupę ze śmietaną chwilę zagotowujemy. Dodajemy koperek według uznania i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Podajemy .