Sposób przygotowania:
Zupa porowo-grzybowa
Grzyby namoczyć na noc, a na drugi dzień odlać z nich wodę i zalać w garnku świeżą, po za tym dodać oczyszczoną i opłukaną włoszczyznę, a szczególnie porów, które pokroić na średnie kawałki, by potem łatwiej je przecierać przez sitko. Dodać mały pęczek świeżego lubczyku, przyprawy zapachowe. Przykryć garnek pokrywka i gotować z godzinę na średnim lub małym ogniu, aż grzyby zmiękną, bo jarzyny prędzej miękną. Potem przecedzić wywar przez duże sitko do mniejszego lub innego dużego garnka, a jarzyny wraz z grzybami przetrzeć pałką prosto do wywaru, chyba, że ma się blender. Z sitka zebrać resztki papki porowo-grzybowej i jeszcze z 15 min. pogotować na zwiększonym ogniu, dodając dwa topione serki naturalne, zamieszać małą wazówką od spodu. Wyłączyć i doprawić zupę pieprzem i solą. Nalewać do talerzu i podawać z groszkiem ptysiowym.