zub3r

zub3r

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 251]

Zupa prawdziwkowa wg Zub3r'a

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Smaczna i prosta w przygotowaniu zupa z prawdziwkami. Idealna na obiad po owocnych zbiorach z grzybobrania.

Zupa prawdziwkowa wg Zub3r'a Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa prawdziwkowa wg Zub3r'a

 

  • 5-6 prawdziwków
  • 2 marchewki
  • 1/2 cebuli
  • 1 pietruszki
  • 1/3 części selera
  • 1 1/2 l bulionu
  • 1/2 szk śmietany 18%
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyż oliwy
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Zupa prawdziwkowa wg Zub3r'a
Obraną cebulę drobno siekamy. Przekładamy do garnka z rozgrzaną oliwą i szklimy na wolnym ogniu. Grzyby dokładnie myjemy i osączamy z wody. Kroimy w plasterki. Do zeszklonej cebuli dodajemy drobno posiekane marchewki, pietruszkę i seler. Chwilę całość smażymy co jakiś czas mieszając. Do podsmażonych warzyw dodajemy grzyby. Całość chwilę smażymy. Następnie wlewamy bulion i dodajemy przyprawy. Gotujemy do miękkości . Na koniec dodajemy śmietanę, chwilę podgrzewamy aby stracić surowy smak śmietanę. Podajemy z dodatkiem posiekane j natki pietruszki. Smacznego!
Zupa prawdziwkowa wg Zub3r'a
Obraną cebulę drobno siekamy i szklimy na rozgrzanym tłuszczu.
Zupa prawdziwkowa wg Zub3r'a
Umyte grzyby kroimy w cienkie plasterki.
Zupa prawdziwkowa wg Zub3r'a
Pokrojone warzywa przesmażamy na oliwie.
Zupa prawdziwkowa wg Zub3r'a
Do warzyw dodajemy grzyby i zalewamy bulionem.