Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Zupa z prawdziwków z łazankami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Prawdziwa zupa z prawdziwych grzybów. Z łazankami. Król Staś by się takiej nie wzbraniał.

Zupa z prawdziwków z łazankami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zupa z prawdziwków z łazankami

 

  • prawdziwki - ok. pół kg
  • warzywa - 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, por, dwie łodygi selera naciowego, cebula, 3 ząbki czosnku
  • pietruszki, 2 listki laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, pół łyżeczki pieprzu, można dodać kilka listków bazylii
  • 2 łyżki oliwy
  • 100 g śmietanki słodkiej 18%

Sposób przygotowania:

Zupa z prawdziwków z łazankami
Ugotuj bulion warzywny - obrane i pokrojone warzywa zalej zimną woda i gotuj ok. 30 minut. Dodaj zioła i przyprawy. Gotuj, do miękkości warzyw. Przecedź bulion. Grzyby, pokrojone na nieduże kawałki podsmaż na suchej patelni, aż cały płyn odparuje. Dodaj oliwę i smaż jeszcze chwilę. Dopraw do smaku. Grzyby razem z oliwą przełóż do bulionu i zagotuj. Dopraw do smaku, dodaj śmietanę i podawaj z ugotowanym wg przepisu na opakowaniu makaronem łazanki. Udekoruj pietruszką.
Zupa z prawdziwków z łazankami
Grzybu smaż na suchej patelni aż cały płyn wyparuje.