Sposób przygotowania:
Serowa zupa grzybowa z włoszczyzną
Do garnka wlać bulion. Wrzucić do niego mrożoną włoszczyznę Hortex, zagotować. Gotować ok. 10 minut. Jak warzywa zrobią się miękkie, połowę z nich wyjąć z wywaru i zmiksować blenderem. Na patelni rozgrzać połowę masła, zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Leśne grzyby oczyścić, umyć ,dowolnie pokroić, dodać do cebuli. Użyłam mrożonych, podgotowanych wcześniej opieniek, ale można użyć innych grzybów, np. podgrzybków, prawdziwków, maślaków... Grzyby lekko oprószyć solą i pieprzem, usmażyć, dodać do wywaru. Pieczarki pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać resztę masła, wrzucić do niego pieczarki, oprószyć je solą i pieprzem. Pieczarki usmażyć tak, żeby się lekko zrumieniły. Dodać je do wywaru. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę.Dodać je do zupy. Gotować tak długo, aż ziemniaki zmiękną. Do zupy dodać trochę pieprzu i serek. Gotować dalej, aż serek się roztopi. Do zmiksowanych warzyw dodać śmietanę, dokładnie wymieszać. Warzywa ze śmietaną wlać do zupy, wymieszać. W razie potrzeby zupę doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli lub przyprawy uniwersalnej. Podawać z posiekaną natką pietruszki.