marianna53

marianna53

Kucharz
[Przepisów: 8]

Zupa rosolnik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Rosół z kurczaka lub z innego mięsa pozostały z poprzedniego dnia.

Zupa rosolnik

Składniki:

Zupa rosolnik

 

  • Rosół z kurczaka lub z innego mięsa (około3 litrów)
  • Jarzyny z rosołu lub świeża , marchewka, pietruszka,seler.
  • 3 średnie ziemniaki
  • 300g.świeżej poszatkowanej kapusty
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżkę mąki pszennej
  • 1/4 kostki masła lub margaryna
  • Zielona pietruszka

Sposób przygotowania:

Zupa rosolnik
Rosół z kurczaka lub z innego mięsa pozostały z poprzedniego dnia, jarzyny kroję w kostkę a jeśli nie ma w rosole to kroję świeże jarzyny.Następnie dodaje pokrojone w kostkę ziemniaki i poszatkowaną kapustę i wszystko gotuję 5 minut po czym na patelce robię zasmażkę. Z masła lub margaryny wsypuję kasze mannę i łyżkę mąki i zasmażam na złoty kolor.Zasmażkę wlewam do rosołu i gotuję jeszcze 10 minut.Na koniec wsypuje ze 2 łyżki zielonej pietruszki jak kto lubi.