p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

SUPERPRZEPIS

Książka Kucharska: 40 przepisów na najlepsze jesienne zupy

Zupa rybna - Halászlé po mojemu

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pikantna zupa rybna - Halászlé po mojemu

Zupa rybna - Halászlé po mojemu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa rybna - Halászlé po mojemu

 

  • 4 sztuki okoni
  • 1 głowa, ogon, płetwy szczupaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 papryka żółta
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 1 łyżka mielonej papryki
  • 1 łyżeczka utartej kolendry, ziela ang., czosnku, pieprzu kolorowego
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 kartofle
  • 1 kostka warzywna

Sposób przygotowania:

Zupa rybna - Halászlé po mojemu
Umyte tusze okonia pokroić na mniejsze kawałki, odciąć płetwy i ogony. Mięso ryby dokładnie posolić. W garnku ułożyć łeb szczupaka, płetwy i ogony ryb, dodać 1 łyżeczkę soli, zalać 2 litrami zimnej wody i zagotować, podczas gotowania ściągać szumowiny z powierzchni, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Marchewki, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce jarzynowej. Dodać do zupy wraz z kostkami warzywnym, gotować 10 minut. Po upływie tego czasu dodać pokrojone tusze okonia i gotować na małym ogniu co najmniej 5 minut. Papryki pokroić w paski a kartofle pokroić w kostkę, wsypać do garnka, dodać chilli, mieloną paprykę, mieszankę przypraw i koncentrat pomidorowy i gotować 10 minut. W tym czasie zupy nie należy mieszać. Tak przygotowaną zupę podaje się się w miseczkach z kawałkami ryby i warzywnymi dodatkami. Na Węgrzech podaje się do tej zupy obowiązkowo świeży, biały chleb.
Zupa rybna - Halászlé po mojemu
Umyte tusze okonia pokroić na mniejsze kawałki, odciąć płetwy i ogony.
Zupa rybna - Halászlé po mojemu
przygotować warzywa pokrojone w zależności od rodzaju
Zupa rybna - Halászlé po mojemu
Papryki pokroić w paski a kartofle pokroić w kostkę, wsypać do garnka
Zupa rybna - Halászlé po mojemu
dodać chilli, mieloną paprykę, mieszankę przypraw i koncentrat pomidorowy i gotować 5 minut