Sposób przygotowania:
Zupa rybna - Halászlé po mojemu
Umyte tusze okonia pokroić na mniejsze kawałki, odciąć płetwy i ogony. Mięso ryby dokładnie posolić. W garnku ułożyć łeb szczupaka, płetwy i ogony ryb, dodać 1 łyżeczkę soli, zalać 2 litrami zimnej wody i zagotować, podczas gotowania ściągać szumowiny z powierzchni, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Marchewki, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce jarzynowej. Dodać do zupy wraz z kostkami warzywnym, gotować 10 minut. Po upływie tego czasu dodać pokrojone tusze okonia i gotować na małym ogniu co najmniej 5 minut. Papryki pokroić w paski a kartofle pokroić w kostkę, wsypać do garnka, dodać chilli, mieloną paprykę, mieszankę przypraw i koncentrat pomidorowy i gotować 10 minut. W tym czasie zupy nie należy mieszać. Tak przygotowaną zupę podaje się się w miseczkach z kawałkami ryby i warzywnymi dodatkami. Na Węgrzech podaje się do tej zupy obowiązkowo świeży, biały chleb.
lalunia