Sposób przygotowania:
Francuska zupa rybna z winem
Rybę oskrobać, umyć, sprawić, opłukać, podzielić na dzwonka. Płetwy i łby (bez oczu i skrzeli) zostawić. W rondlu podsmażyć na biało posiekaną cebulę, dodać pokrojoną w plasterki łodygę selera i obraną, poszatkowaną w krążki marchew. Dusić 5 minut, podlewając winem, a potem dołożyć pomidory (bez skórki i pestek), dzwonka ryby, płetwy i łby, zalać taką ilością wody, by przykryła zawartość garnka, osolić, wrzucić liście laurowe, rozmaryn i skórkę pomarańczową. Gotować na małym ogniu ok. 30 min, przecedzić, rybę oczyścić z ości i skóry, rozdrobnić i ponownie włożyć do wywaru. Całość jeszcze raz zagotować, przyprawić solą i winem, zabarwić szafranem, posypać posiekanym tymiankiem.