misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Francuska zupa rybna z winem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

polecam zupę z ryb z winem....

Francuska zupa rybna z winem

Składniki:

Francuska zupa rybna z winem

 

  • 1 kg różnych gatunków ryb słodkowodnych
  • (np. karp, lin, płotki)
  • cebula
  • łodyga selera naciowego
  • marchewka
  • 3 pomidory
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • 2 liście laurowe
  • pół pęczka tymianku
  • szczypta rozmarynu
  • kawałek skórki pomarańczowej
  • szczypta szafranu
  • 2 łyżki oliwy
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Francuska zupa rybna z winem
Rybę oskrobać, umyć, sprawić, opłukać, podzielić na dzwonka. Płetwy i łby (bez oczu i skrzeli) zostawić. W rondlu podsmażyć na biało posiekaną cebulę, dodać pokrojoną w plasterki łodygę selera i obraną, poszatkowaną w krążki marchew. Dusić 5 minut, podlewając winem, a potem dołożyć pomidory (bez skórki i pestek), dzwonka ryby, płetwy i łby, zalać taką ilością wody, by przykryła zawartość garnka, osolić, wrzucić liście laurowe, rozmaryn i skórkę pomarańczową. Gotować na małym ogniu ok. 30 min, przecedzić, rybę oczyścić z ości i skóry, rozdrobnić i ponownie włożyć do wywaru. Całość jeszcze raz zagotować, przyprawić solą i winem, zabarwić szafranem, posypać posiekanym tymiankiem.