misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Zupa ryżowa z groszkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Zupę przełożyć na talerz, posypać parmezanem, skropić pozostałą oliwą, szynkę parmeńską podawać osobno....

Zupa ryżowa z groszkiem

Składniki:

Zupa ryżowa z groszkiem

 

  • 2 łyżki oliwy
  • 30 g ryżu długoziarnistego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 2 plasterki szynki parmeńskiej
  • 1 łyżka mrożonej bazylii
  • 1 łyżeczka rosołu instant
  • 50 g fasoli mamuciej (lub mrożonej szparagowej)
  • 150g zielonego groszku
  • 500ml wody
  • 1 łyżeczka tartego parmezanu

 

Sposób przygotowania:

Zupa ryżowa z groszkiem
1 łyżkę oliwy wlać do rondla, wsypać ryz, dodać czosnek, krótko podsmażyć. Wrzucić włoszczyznę, dusić kilka minut. Całość podlać wodą, zagotować, dodać rosół. Fasole umyć, oczyścić, pokroić na kawałki. Dodać do rosołu z warzywami, gotować 15 minut. Wrzucić groszek, gotować kolejno 8 minut na małym ogniu. Szynkę parmeńską pokroić w paseczki, wysmażyć na suchej patelni przełożyć na talerzyk. Do wytopionego z szynki tłuszczu dodać trochę rosołu z rondla, wymieszać. Całość wlać do gotującej się zupy. Dodać bazylię, wymieszać. Zupę przełożyć na talerz, posypać parmezanem, skropić pozostałą oliwą, szynkę parmeńską podawać osobno.