Sposób przygotowania:
Zupa ryżowa z groszkiem
1 łyżkę oliwy wlać do rondla, wsypać ryz, dodać czosnek, krótko podsmażyć. Wrzucić włoszczyznę, dusić kilka minut. Całość podlać wodą, zagotować, dodać rosół. Fasole umyć, oczyścić, pokroić na kawałki. Dodać do rosołu z warzywami, gotować 15 minut. Wrzucić groszek, gotować kolejno 8 minut na małym ogniu. Szynkę parmeńską pokroić w paseczki, wysmażyć na suchej patelni przełożyć na talerzyk. Do wytopionego z szynki tłuszczu dodać trochę rosołu z rondla, wymieszać. Całość wlać do gotującej się zupy. Dodać bazylię, wymieszać. Zupę przełożyć na talerz, posypać parmezanem, skropić pozostałą oliwą, szynkę parmeńską podawać osobno.