czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Książka Kucharska: Pyszne chłodniki

Zupa rzodkiewkowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Można podawać na ciepło i na zimno, ja osobiście wolę na zimno:)

Zupa rzodkiewkowa

Składniki:

Zupa rzodkiewkowa

 

Sposób przygotowania:

Zupa rzodkiewkowa
Rzodkiewki umyć, odkroić końcówki i pokroić w ćwiartki. Smażyć ok. 5 min na łyżce masła, na małym ogniu, często mieszając. W garnku rozgrzać drugą łyżkę masła, dodać mąkę, zrobić zasmażkę, smażyć ok. 1 min, by mąka straciła smak surowości. Rozprowadzić ciepłym rosołem, zagotować. Dodać rzodkiewki, posolić do smaku, gotować 5 min. Dodać zahartowaną kilkoma łyżkami wywaru śmietanę. Zagotować. Doprawić do smaku. Za pomocą kwasu buraczanego można zrobić esy floresy.