mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Zupa rzodkiewkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Uwielbiam także lekkie, wiosenne zupki. Taka właśnie jest rzodkiewkowa. Dodatek ziemniaka sprawia, że jest sycąca. Smak zupy jest delikatny.

Zupa rzodkiewkowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa rzodkiewkowa

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa rzodkiewkowa
Ziemniaka kroimy w małą kostkę. Zagotowujemy wodę, wrzucamy na wrzątek kostkę rosołową i pokrojonego ziemniaka.
Rzodkiewki ścieramy na tarce na dużych oczkach.
W rondlu powoli roztapiamy masło i wrzucamy rzodkiewki.
Dusimy na małym ogniu 2-3 minuty, uważając, aby rzodkiewki się nie zrumieniły. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodajemy rzodkiewkę uduszoną z masłem. Ogórka dokładnie myjemy i razem ze skórką ścieramy na tarce
o dużych oczkach. Dodajemy do zupy. Chwilę gotujemy. Koperek myjemy, osączamy i drobno siekamy. Garnek zdejmujemy z ognia i dodajemy posiekany koperek. Zupę mieszamy i zaprawiamy śmietaną.
Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Zupa rzodkiewkowa
Etap 1
Zupa rzodkiewkowa
Etap 2
Zupa rzodkiewkowa
Etap 3
Zupa rzodkiewkowa
Etap 4