SUPERPRZEPIS

Zupa rzodkiewkowa a la botwinka

  • jaNina
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4
Zupa rzodkiewkowa a la botwinka Więcej zdjęć (4)

Miałam ogromny apetyt na botwinkę, a w lodówce tylko pęczek rzodkiewki i zakwas buraczany - no i udała się zupka, smakowała ciekawie :)

Składniki:

Zupa rzodkiewkowa a la botwinka

 

  • pęczek liści rzodkiewki bez ogonków
  • 1 łyżeczka majeranku suszonego
  • 2 ząbki czosnku
  • pół litra młodego zakwasu buraczanego
  • 1,5 litra bulionu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • sól, cukier, pieprz do smaku
  • 4 jaja ugotowane na twardo
  • 8 bratków do dekoracji

 

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa rzodkiewkowa a la botwinka
Liście rzodkiewki siekamy drobniutko. Zalewamy je bulionem i wstawiamy na ogień. Obieramy czosnek , siekamy go drobno i dodajemy do zupy. Gotujemy liście do miękkości z szczyptą soli. Gdy liście będą miękkie dodajemy zakwas buraczany, majeranek, pieprz ziołowy. Doprawiamy solą, cukrem i pieprzem do smaku. Doprowadzamy do zagotowania na małym ogniu. Gdy zawrze zdejmujemy z ognia. Gotujemy jaja na twardo, obieramy i przekrawamy na połówki. Podajemy zupę gorącą z połówkami jajek . Dekorujemy ją bratkami.
Zupa rzodkiewkowa a la botwinka
Liście rzodkiewki siekamy drobniutko. Zalewamy je bulionem i wstawiamy na ogień.
Zupa rzodkiewkowa a la botwinka
Gdy liście będą miękkie dodajemy zakwas buraczany, majeranek, pieprz ziołowy.
Zupa rzodkiewkowa a la botwinka
Gotujemy jaja na twardo, obieramy i przekrawamy na połówki.

Tagi:

beza bezy