Noruas

Noruas

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 549]

Zupa serowa z soczewicą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Delikatna w smaku i zaskakująca niecodziennym dodatkiem zupa serowa. Wyśmienita na rozgrzanie nie tylko zimową porą.

Zupa serowa z soczewicą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa serowa z soczewicą

 

  • 1 l bulionu
  • 100 g soczewicy
  • 200 g serka topionego
  • 2 małe cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 ziela angielskie
  • szcz pieprzu i soli
  • 1 łyżeczka kminku

Sposób przygotowania:

Zupa serowa z soczewicą
Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i poszatkowany ząbek czosnku. Zagotowujemy bulion do wrzenia. Dodajemy cebulę, czosnek, ziele angielskie, kminek, pieprz i sól. Gotujemy przez ok. 10 minut. Blenderujemy wszystko mikserem ręcznym. Do miseczki nakładamy serek, rozrabiamy go z wywarem z zupy. Dodajemy do garnka razem z soczewicą. Gotujemy 15-25 minut (w zależności od soczewicy).
Zupa serowa z soczewicą
Nakładamy cebulę do garnku z podgrzanym bulionem
Zupa serowa z soczewicą
Nakładamy cebulę do garnku z podgrzanym bulionem
Zupa serowa z soczewicą
Dodajemy do naszej zupy rozrobiony serek topiony
Zupa serowa z soczewicą
Na koniec dodajemy do garnka soczewicę i gotujemy

Tagi:

soczewica