SUPERPRZEPIS

Zupa śliwkowo gruszkowa

  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 13
Zupa śliwkowo gruszkowa

Zupa jesienna którą robiła moja babcia ze śliwek, gruszek i jabłek, obowiązkowo musiały buc kluski.Moja rodzina bardzo ją lubi.

Składniki:

Zupa śliwkowo gruszkowa

 

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa śliwkowo gruszkowa

ETAP 1:

Zupa śliwkowo gruszkowa
jabłka gruszki śliwki myję dokładnie i osuszam

Owoce dokładnie myję i osuszam.

ETAP 2:

Zupa śliwkowo gruszkowa
owoce bez obierania pozbawiam pestek i nasion kroję na cząstki

Śliwki pozbawiam pestek, z jabłek i gruszek wycinam nasiona, kroję na cząstki, nie obieram. W garnku zagotowuję wodę, dodaję laskę wanilii, goździki, soli szczyptę, owoce i gotuję pięć minut aż owoce będą miękkie ale nie rozpadną się.

ETAP 3:

Zupa śliwkowo gruszkowa
w miseczce robię kluski z mąki jaja soli i wody

W miseczce mieszam mąkę, jajko, sól, wodę. Ciasto na kluski ma być lekko płynne. Kluski gotuję w zupie. Do gotującej się zupy nakładam ciasto widelcem albo przez specjalną tartkę do klusek. Od wypłynięcia na wierzch kluski gotuję jeszcze dwie minuty. Doprawiam cukrem.