Sposób przygotowania:
Zupa soczewicowa z cukinią
W garnku gotujemy 3 szklanki wody. Gdy woda zacznie wrzeć, wsypujemy soczewicę. Gotujemy ok. 12 minut. Po około 6 minutach gotowania lekko posolić. Po ugotowaniu przełożyć ją do dużego garnka. Cebulę siekamy w drobną kostkę. Podsmażamy ją na patelni razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gdy się zarumieni, przekładamy do garnka z soczewicą. Cukinię kroimy w grubą kostkę. Gotujemy ją w osobnym garnku, w lekko osolonej wodzie. Gdy stanie się miękka, przekładamy ją do garnka z pozostałymi składnikami. Paprykę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy i również przekładamy do dużego garnka. Pomidory nacinamy i sparzamy gorącą wodą. Obieramy je ze skórki, kroimy na małe kawałki i wrzucamy do mniejszego garnka, który wstawiamy na mały ogień. Gdy pomidory staną się miękkie, rozgniatamy je i przekładamy do garnka z pozostałymi składnikami. Wszystko mieszamy i wstawiamy na ogień. Wsypujemy trochę pieprzu czarnego i soli oraz czosnek granulowany, paprykę słodką mieloną i sok z cytryny. Całość mieszamy i pozostawiamy na ogniu około 5 minut. Gdy zupa jest za gęsta, dolewamy szklankę wody.