Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Zupa szabelkowa słodko-kwaśna

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Zupa z kuchni wielkopolskiej

Zupa szabelkowa słodko-kwaśna

Składniki:

Zupa szabelkowa słodko-kwaśna

 

 

  • 50 dag fasolki szparagowej (szablu)
  • 1,5 l rosołu (może być z kostki)
  • 30 dag ziemniaków
  • 2-3 łyżki octu spirytusowego
  • 2 łyżki cukru
  • sól, pieprz i przyprawa maggi do smaku

Sposób przygotowania:

Zupa szabelkowa słodko-kwaśna
Fasolkę umyć, pozbawić końcówek i łyka. Pokroić na kawałki o długości ok. 3 cm. Zalać rosołem i ugotować do miękkości. Podprawić octem, cukrem, solą i maggi. Zupa musi mieć słodko kwaśny smak. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Pokroić na cząstki. Zalać zupą.

Tagi:

przyprawy