halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Zupa szczawiowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Uwielbiam od dzieciństwa zupę szczawiową zwłaszcza z młodego dzikiego szczawiu często gotuję chociaż rodzinka nie za bardzo lubi.

Zupa szczawiowa

Składniki:

Zupa szczawiowa

 

  • szczaw 10 dag
  • rosół drobiowy 1,4 litra
  • jajko 4 sztuki
  • makaron CHOW MEIN 15 dag
  • maggi 2 łyżki
  • oliwa 3 łyżki
  • śmietana 18% 100 ml
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Zupa szczawiowa
Szczaw umyć, osuszyć, pokroić w paseczki. Na patelnię wlać oliwę, włożyć pokrojony szczaw przesmażyć mieszając ok 5 minut. Rosół drobiowy doprowadzić do wrzenia. Włożyć przesmażony szczaw, gotować 10 minut. Makaron chow mein ugotować wg przepisu na opakowaniu. Dodać makaron do gotującej się zupy. Następnie rozprowadzić śmietanę w zupie. Doprawić do smaku solą, pieprzem, maggi. Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić w kostkę, dodać do zupy.