Sposób przygotowania:
Zupa szczawiowa.
Marchewki, pietruszkę, seler dokładnie obrać i umyć, a następnie przekroić na pół. Białą część z pora umyć. Kapustę włoską dokładnie oczyścić. Warzywa wrzucić do gotującej się wody i dodać kostkę rosołową. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić i dodać do gotującej się zupy. Ze szczawiu oberwać ogonki, umyć je, a następnie drobno pokroić. Mąkę wymieszać razem ze śmietaną, a następnie dodać to do zupy, żeby ją zagęścić. Całość zagotować. Zupę doprawić do smaku według własnego uznania pieprze oraz solą. Jajka ugotować na twardo w lekko osolonej wodzie, aby dobrze ściągało się skorupki. Ugotowane na twardo jajka obrać ze skorupki, przemyć wodą, żeby przypadkiem nigdzie nie została skorupka i pokroić na ćwiartki. Na talerz dać ugotowane jajko i zalać ugotowaną zupą.