Sposób przygotowania:
Zupa szczawiowa
1. Przygotowujemy wywar warzywny lub mięsny według uznania.
2. Gotujemy jajka na twardo.
3. Do gotowego już wywaru dodajemy obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki i gotujemy do miękkości.
4. Szczaw myjemy i kroimy drobno. Dodajemy pod koniec gotowania się ziemniaków.
5. Mąkę mieszamy z wodą z gotującej się zupy i dodajemy śmietanę i dodajemy do zupy. Gotujemy przez chwilę.
6. Na koniec do zupy dodajmy ugotowane na twardo jajka. Pokrojone na pół lub w paseczki.
7. Możemy podawać z pieczywem.
2. Gotujemy jajka na twardo.
3. Do gotowego już wywaru dodajemy obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki i gotujemy do miękkości.
4. Szczaw myjemy i kroimy drobno. Dodajemy pod koniec gotowania się ziemniaków.
5. Mąkę mieszamy z wodą z gotującej się zupy i dodajemy śmietanę i dodajemy do zupy. Gotujemy przez chwilę.
6. Na koniec do zupy dodajmy ugotowane na twardo jajka. Pokrojone na pół lub w paseczki.
7. Możemy podawać z pieczywem.