edyta337

edyta337

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 231]

Zupa szczawiowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zupa szczawiowa z jajkiem i ziemniakami to smaczna, zdrowa i wiosenna zupa gotowana że świeżego szczawiu.

Zupa szczawiowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa szczawiowa

 

  • 2 litry wywaru warzywnego lub mięsnego
  • 300 - 400 g świeżego szczawiu lub że słoika
  • 4 jajka
  • 5-7 ziemniaków
  • 2-3 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka mąki
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zupa szczawiowa
1. Przygotowujemy wywar warzywny lub mięsny według uznania. 

2. Gotujemy jajka na twardo. 

3. Do gotowego już wywaru dodajemy obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki i gotujemy do miękkości. 

4. Szczaw myjemy i kroimy drobno. Dodajemy pod koniec gotowania się ziemniaków.

5. Mąkę mieszamy z wodą z gotującej się zupy i dodajemy śmietanę i dodajemy do zupy. Gotujemy przez chwilę. 

6. Na koniec do zupy dodajmy ugotowane na twardo jajka. Pokrojone na pół lub w paseczki.

7. Możemy podawać z pieczywem.
Zupa szczawiowa
Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę i dodajemy do wywaru
Zupa szczawiowa
Świeży szczaw myjemy i kroimy drobno możemy także użyć szczawiu ze słoiczka
Zupa szczawiowa
Jajka gotujemy na twardo i dodajemy do zupy pod koniec gotowania