kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Zupa szczawiowa z dynią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na zupę szczawiową z dynią. Lekko kwaśna zupa z dodatkiem dyni smakuje wybornie. Polecam na obiad.

Zupa szczawiowa z dynią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa szczawiowa z dynią

 

  • 6 szkl wody
  • 0, 5 kg żeberek
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 300 g dyni
  • 4 ziemniaki
  • 200 g mrożonego szczawiu
  • 1/2 szkl słodkiej śmietanki 12%
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Zupa szczawiowa z dynią
Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. W międzyczasie obieramy marchew i piertuszkę, myjemy i kroimy w kosteczkę.
Żeberka myjemy i wkładamy do gotującej się wody, zbieramy szumowiny.
Po 30 minutach gotowania mięsa wkładamy pokrojone warzywa. Dynię obieramy i kroimy w kostkę.
Ziemniaki obieramy i myjemy, kroimy w kostkę i dokładamy razem z dynią do zupy. Gotujemy do miękkości.
Wkładamy szczaw i gotujemy przez 10 minut. Wlewamy śmietankę i doprawiamy do smaku.
Zupa szczawiowa z dynią
Obraną i umytą marchew i pietruszkę kroimy w kosteczkę.
Zupa szczawiowa z dynią
Obraną ze skórki dynię kroimy na desce w kostkę.
Zupa szczawiowa z dynią
Obrane ziemniaki myjemy i kroimy w kostkę.
Zupa szczawiowa z dynią
Do gotującej się zupy wkładamy dynię, ziemniaki i gotujemy do miękkości.

Tagi:

zupa obiad