agabi22

agabi22

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Zupa szczawiowa Agabi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

jedno z moich ulubionych zup:)

Zupa szczawiowa Agabi

Składniki:

Zupa szczawiowa Agabi

 

  • szczaw 25 dag
  • rosół 1 1/2 L
  • masło 2 łyżki
  • cebula 1/2 szt
  • śmietana kwaśna 30% 4 łyżki
  • przyprawa do zup 1 łyżeczka
  • jajka 8 szt
  • marchewka 2 szt
  • pietruszka 1 szt
  • ziemniaki 5 dużych

Sposób przygotowania:

Zupa szczawiowa Agabi
Cebulę obieramy i kroimy w talarki. Szczaw myjemy, usuwamy ogonki i drobno siekamy. Wszystko podsmażamy na łyżce masła. marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w słupki. zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy 25 minut. dodajemy szczaw z cebulą, doprawiamy do smaku. Gotujemy ok 20 minut. W tym czasie gotujemy jajka na twardo, obieramy , kroimy w plastry lub półksiężyce, dodajemy do zupy, zaprawiamy lekko śmietaną. Smacznego:)