Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Zupa szczawiowa Pyzy

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Wiosną zbieram sama młody szczaw i gotuję taką zupę, ale nie zapominam też o zapasie w słoiczkach na cały rok bo bardzo lubię szczawiową :-)

Zupa szczawiowa Pyzy

Składniki:

Zupa szczawiowa Pyzy

 

  • kilka dużych garści młodego, świeżego szczawiu - liście z ogonkami - nie żadna breja ze sklepu
  • 1 łyżeczka masła
  • 1l l wywaru z warzyw i cielęciny albo drobiu
  • 5 dużych łyżek gęstej śmietany (ja używam 22%)
  • pół łyżeczki mąki
  • do smaku: sól i odrobinka cukru
  • kilka jajek ugotowanych na twardo
  • garść posiekanego, cienkiego szczypiorku
  • ew. kilka ziemniaków pokrojonych w kostkę

Sposób przygotowania:

Zupa szczawiowa Pyzy
Szczaw dokładnie przebieramy, usuwamy resztki ździebełek trawy - jeśli nie jest zbyt młody to trzeba poobrywać ogonki bo będą łykowate. Płuczemy kilkakrotnie w zimnej wodzie, siekamy w paseczki. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy szczaw i dusimy kilka minut. Śmietanę rozrabiamy dokładnie z mąką i szczypta soli aby nie było grudek, wlewamy do wywaru, zagotowujemy, doprawiamy solą i cukrem. Dodajemy uduszony szczaw. Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo i pokrojonymi w cząstki, posypaną posiekanym szczypiorkiem. Można do zupy dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, ale trzeba je ugotować w wywarze przed dodaniem szczawiu. Śmietanę zawsze dodaję przed szczawiem i zagotowuję, w ten sposób unikam jej zważenia w zetknięciu z kwasem szczawiowym. W ciągu całego roku korzystam ze szczawiu w słoiczków, który szykuję sama https://gotujmy.pl/szczaw-siekany-w-sloikach-,przepisy-przetwory-przepis,43394.html