Sposób przygotowania:
Zupa szczawiowa (szczawiówka)
Do garnka wkładamy mięso oraz obrane i pokrojone warzywa. Czekamy aż trochę zmiękną warzywa, wtedy dodajemy kostkę rosołową (może być też 1,5 kostki). Po kilku minutach, gdy już mamy pyszny rosołek, dodajemy szczaw ze słoika. Trzymamy na małym ogniu przez chwilę, dodajemy listki, po kilka ziaren ziela ang. i pieprzu oraz sól, mieszamy. Następnie (można w słoiku po szczawiu) dajemy łyżkę mąki i mieszamy ze śmietaną. Do tego dodajemy trochę zupy z garnka, zakręcamy i energicznie mieszamy. Dodajmy znowu troszkę zupki.... Gdy będziemy tak dodawać, śmietana się nie zetnie :):):):) I zawartość do gara. Zupka gotowa :) PS: przed rozpoczęciem gotowania, warto wyjąć śmietanę z lodówki, żeby nie była za bardzo zimna.