petitek

petitek

Kuchcik
[Przepisów: 5]

Zupa szczawiowa wg petitek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Świetnie nadaje się na wielka noc.

Zupa szczawiowa wg petitek

Składniki:

Zupa szczawiowa wg petitek

 

  • 15-20 dekagramów szczawiu
  • 1 łyżeczka margaryny
  • 1 1/4 l wywaru z warzyw
  • 1 kostka przyprawy do zup
  • 1/2 szklanki śmietany i 2 łyżki mąki albo 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka mąki i
  • 1 łyżka tłuszczu
  • sól

Sposób przygotowania:

Zupa szczawiowa wg petitek
Szczaw przebrać, odsączyć.Pozostawić garść ładnych listków resztę udusić z dodatkiem margaryny i małej ilości wywaru.Przetrzeć przez sito rozprowadzić wywarem dodać pokruszoną kostkę przyprawową. Podprawić zawiesiną ze śmietany i mąki lub z mleka i mąki (wtedy dodać tłuszcz).Zagotować jeśli trzeba i przyprawić solą.Dodać resztę posiekanego szczawiu. Najlepiej podawać z grzankami,ryżem, jajkami ugotowanymi na twardo,lanymi kluskami lub makaronem.SMACZNEGO!!!!!!!!