migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Zupa szczawiowa z kalarepą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zupa szczawiowa z kalarepą to taki mójmały eksperyment, który wyszedł bardzo smaczny. Dlatego też polecam ten przepis.

Zupa szczawiowa z kalarepą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa szczawiowa z kalarepą

 

  • 4 nieduże kalarepy (ok 500 g po obraniu)
  • 150 g świeżego szczawiu
  • 1 marchewka
  • 1 l bulionu, miałam drobiowy
  • 100 ml śmietanki 30 %
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Zupa szczawiowa z kalarepą
Kalarepki obrać i pokroić w niedużą kostkę. Szczaw posiekać. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do garnka wlać bulion i zagotować. Wrzucić kalarepę i gotować aż będzie miękka, nie potrwa to długo ok 10 minut. Gdy kalarepka będzie już miękka dodać posiekany szczaw oraz startą marchewkę.

Gotować jeszcze ok 5 minut dosolić do smaku jeśli potrzeba. Następnie zupę zabielić śmietanką.
Zupa szczawiowa z kalarepą
Kalarepki obrać i pokroić w niedużą kostkę.
Zupa szczawiowa z kalarepą
Szczaw posiekać. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Zupa szczawiowa z kalarepą
Do garnka wlać bulion i zagotować. Wrzucić kalarepę i gotować aż będzie miękka, nie potrwa to długo ok 10 minut.
Zupa szczawiowa z kalarepą
Gdy kalarepka będzie już miękka dodać posiekany szczaw oraz startą marchewkę. Gotować jeszcze ok 5 minut dosolić do smaku jeśli potrzeba. Następnie zupę zabielić śmietanką.