jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Zupa z młodej kapusty

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Podejrzewam, że zupy do danie, od których większość z nas zaczyna swoją kulinarną przygodę. Dlatego tym bardziej polecam to danie. Zupa z młodej kapusty nie tylko pysznie smakuje, ale też powstaje prosto i szybko.

Zupa z młodej kapusty Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa z młodej kapusty

SKŁADNIKI

  • 1 duża cebula,
  • 1 mała główka młodej kapusty,
  • woda,
  • 1 kostka rosołowa,
  • sól do smaku,
  • pieprz do smaku,
  • papryka do smaku,
  • mielony kminek do smaku,
  • olej,
  • łyżka śmietany do zabielenia

DODATKOWO:

Sposób przygotowania:

Zupa z młodej kapusty

ETAP 1

Zupa z młodej kapusty
na oleju rumienimy cebulę

Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju.

ETAP 2

Zupa z młodej kapusty
kapustę drobno kroimy

Między czasie kapustę drobno szatkujemy.

ETAP 3

Zupa z młodej kapusty
pokrojoną kapustę dodajemy do cebuli

Pokrojoną dodajemy do cebuli. Całość podlewamy wodą, tak by zakrywała ona kapustę.

Do kapusty dodajemy kostkę rosołową. Zawartość garnka gotujemy do momentu jak kapusta będzie miękka.

ETAP 4

Zupa z młodej kapusty
ugotowane warzywo miksujemy do uzyskania kremowej zupy

Gotową kapustę miksujemy na gładki krem. Całość ponownie stawiamy na ogniu. Zupę zagotowujemy, doprawiając do smaku według uznania. Na koniec zabielamy łyżką śmietany.

Tak przygotowaną rozlewamy na talerze, dekorujemy kleksami z śmietany oraz świeżym koperkiem. Podajemy


Tagi:

zupa zupa krem