Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Zupa szczawiowo – pokrzywowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Zupka samo zdrowie! Smaczna i lekka, a zarazem pełna cennych witamin. Polecam do wypróbowania : )

Zupa szczawiowo – pokrzywowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa szczawiowo – pokrzywowa

 

  • 1 garść świeżego szczawiu
  • 15 sztuk młodych pokrzyw
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 5 ziemniaków
  • 1 łyżka masła
  • szczypiorek
  • kefir
  • przyprawy

Sposób przygotowania:

Zupa szczawiowo – pokrzywowa
szczaw oraz pokrzywy płukamy i grubo siekamy. cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle, gdy się zarumieni dodajemy zieleninę i całość smażymy 2 minutki. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę, a marchewkę w talarki, zalewamy wodą dodajemy sól i gotujemy do miękkości, następnie dodajemy usmazoną cebulę z dodatkami, doprawiamy do smaku i zupa gotowa. Gorącą zupę podajemy z kwaskowym kefirem i posypujemy drobno posiekanym świeżym szczypiorkiem.
Zupa szczawiowo – pokrzywowa
Przygotowujemy wszystkie potrzebne składniki...
Zupa szczawiowo – pokrzywowa
Przygotowujemy wszystkie potrzebne składniki i kroimy je
Zupa szczawiowo – pokrzywowa
W chwili, gdy cebula się zarumieni to dodajemy zieleninę
Zupa szczawiowo – pokrzywowa
dodajemy zieleninę i smażymy 2 minuty...