migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Zupa szczawiowo-pokrzywowa z kiełbasą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszna i znana szczawiowa. Tym razem z dodatkiem niedocenianej pokrzywy i plasterków cienkiej kiłbaski.

Zupa szczawiowo-pokrzywowa z kiełbasą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa szczawiowo-pokrzywowa z kiełbasą

 

  • 2,5 l wody
  • 300 g świeżego szczawiu
  • 100 g młodych listków pokrzywy
  • sól do smaku
  • 200 g cienkiej kiełbasy
  • 5-6 łyżek śmietany 18%
  • 3-4 łyżki mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Zupa szczawiowo-pokrzywowa z kiełbasą
Do garnka wlać wodę i zagotować. Szczaw i pokrzywę opłukać, osączyć i drobno pokroić. Wrzucić do gotującej wody. Zagotować wszystko, doprawić do smaku solą. Dodać pokrojona w cienkie plasty kiełbasę. Śmietanę wymieszać z odrobiną wywaru i mąką, dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Wlać do garnka i zagotować, gotować jeszcze 3 minuty.
Zupa szczawiowo-pokrzywowa z kiełbasą
Etap 1 Szczaw umyć osuszyć i drobno pokroić.
Zupa szczawiowo-pokrzywowa z kiełbasą
Etap 2 Pokrzywę również umyć,osuszyć i drobno pokroić.
Zupa szczawiowo-pokrzywowa z kiełbasą
Etap 3 Pokrojony szczaw i pokrzywę wrzucic do gotującej wody.
Zupa szczawiowo-pokrzywowa z kiełbasą
Etap 4 Cienką kiełbasę pokroic w plasterki.