pierniczkowo

pierniczkowo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 127]

Zupa szczawiowa z ziemniakami i jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna zupa szczawiowa z ziemniaczkami i jajeczkiem.

Zupa szczawiowa z ziemniakami i jajkiem

Składniki:

Zupa szczawiowa z ziemniakami i jajkiem

 

Sposób przygotowania:

Zupa szczawiowa z ziemniakami i jajkiem
W garnku zagotowujemy 2 litry wody z kostką rosołową, liściem laurowym i płatkami owsianymi. Wrzucamy umyte i obrane warzywa: marchewkę (startą na tarce jarzynowej), korzeń pietruszki, seler, por. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę i również wrzucamy do garnka. Gdy warzywa będą już miękkie dodajemy szczaw, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i jeszcze chwilę gotujemy. Zupę zaprawiamy śmietaną. Gotową zupę rozlewamy do talerzy i kładziemy po 1 ugotowanym na twardo i pokrojonym w ćwiartki jajku.