gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Zupa szparagowa z tortellini

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Zupę (krem) szparagową z makaronem tortellini podaję na obiad jako pierwsze danie. Polecam - jest pyszna.

Zupa szparagowa z tortellini Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa szparagowa z tortellini

 

  • pęczek szparagów
  • marchewka
  • kawałek pora
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa un. Kucharek
  • 1 łyżką mąki
  • ok. 100 ml śmietanki 12%
  • 1 opakowanie makaronu tortellini trójkolorowego z szynką

Sposób przygotowania:

Zupa szparagowa z tortellini
Makaron tortellini gotujemy według przepisu na opakowaniu, przelewamy zimną wodą i odcedzamy. Szparagi obieramy, płuczemy i kroimy na kawałki ok. 2 cm. Następnie wkładamy je do garnka i zalewamy wodą (ok. 1,5 litra). Gotujemy z dodatkiem soli i przyprawy un. kucharek.

Po ok. 10 minutach dodajemy do szparagów pokrojoną w kostkę marchewkę i por pokrojony w paski. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie, po czym zupę zagęszczamy mąką wymieszaną ze śmietanką. Na koniec miksujemy blenderem zupę.

Porcję makaronu wykładamy na talerz i wlewamy zupę.
Zupa szparagowa z tortellini
Pokrojone szparagi zalewamy wodą i gotujemy.
Zupa szparagowa z tortellini
marchewkę i por kroimy i dodajemy do szparagów.
Zupa szparagowa z tortellini
Na koniec zupę miksujemy blenderem na krem.