WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Zupa Tom Kha

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Niezwykła, aromatyczna zupa tajska z kurczakiem i krewetkami, na bazie mleczka kokosowego. Ciekawy, orientalny smak.

Zupa Tom Kha

Składniki:

Zupa Tom Kha

 

  • 1 pierś z kurczaka
  • 20 dag krewetek
  • 4 l bulionu warzywnego
  • 400 ml mleka kokosowego
  • garść grzybów shiitake
  • 1 zielona cebula
  • 2 gałązki trawy cytrynowej
  • 3 liście kaffiru
  • 1 cm imbiru
  • 2 łyżki pasty curry
  • 0,5 limonki
  • szczypta chili
  • sól i pieprz
  • makaron ryżowy

Sposób przygotowania:

Zupa Tom Kha

Kurczak

Zupa Tom Kha
Pierś z kurczaka tylko lekko podsmażamy.

Pierś z kurczaka oczyszczamy i kroimy w kawałki. Podsmażamy na odrobinie oleju i doprawiamy.

Grzyby

Zupa Tom Kha
Grzyby najlepiej namoczyć kilka godzin wcześniej.

Grzyby namaczamy w letniej wodzie kilka godzin wcześniej i kroimy w paseczki.

Krewetki

Zupa Tom Kha
Z krewetek nie usuwamy ogórków, dają one dużo smaku.

Krewetki bardzo dokładnie oczyszczamy i płuczemy w zimnej wodzie.

Gotowanie

Zupa Tom Kha
Zupa najlepsza jest na następny dzień, gdy smaki się połączą.

Do garnka przekładamy pierś z kurczaka, pokrojone grzyby, limonkę, liście kaffiru i trawę cytrynową oraz imbir.

Zalewamy bulionem i gotujemy. Następnie wrzucamy krewetki i wlewamy mleczko kokosowe oraz pastę curry. Doprawiamy do smaku i jeszcze chwilę gotujemy, na koniec dodając namoczony wcześniej w wodzie makaron ryżowy.

Podajemy z pokrojoną zieloną cebulką.