Sposób przygotowania:
Tajska biała zupa krewetkowa
Krewetki wyszorować pod bieżącą zimną wodą i włożyć do garnka. Zalać litrem zimnej wody, dodać suszone liście limonki kaffir, suszoną trawę cytrynową, suszoną natkę kolendry. Pod przykryciem doprowadzić do wrzenia, odkryć, zmniejszyć płomień i gotować 30-40 minut. Gotowy wywar odcedzić.
Dodać pokrojoną marchewkę, por i grzyby. Doprawić jarzynką, dodać posiekaną papryczkę chili, imbir, czosnek i trochę jasnego sosu sojowego.
Gotować zupę ok. 10 minut, po czym wlać roztrzepane mleczko kokosowe i dogotować do miękkości warzyw i grzybów. Pod koniec dodać krewetki z wywaru (obrane z pancerzyków) - doprawić, dodać otartą skórkę i sok z całej limonki. Na talerzach oprószyć chili.
Podawać z makaronem ryżowym lub ryżem.
Dodać pokrojoną marchewkę, por i grzyby. Doprawić jarzynką, dodać posiekaną papryczkę chili, imbir, czosnek i trochę jasnego sosu sojowego.
Gotować zupę ok. 10 minut, po czym wlać roztrzepane mleczko kokosowe i dogotować do miękkości warzyw i grzybów. Pod koniec dodać krewetki z wywaru (obrane z pancerzyków) - doprawić, dodać otartą skórkę i sok z całej limonki. Na talerzach oprószyć chili.
Podawać z makaronem ryżowym lub ryżem.