Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Tajska biała zupa krewetkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepyszna rozgrzewająca i bardzo aromatyczna zupa krewetkowa z mlekiem kokosowym - dla smakoszy kuchni orientalnej i ostrych smaków.

Tajska biała zupa krewetkowa

Składniki:

Tajska biała zupa krewetkowa

 

  • krewetki w pancerzykach 250 g
  • mleczko kokosowe 1 puszka
  • jasny sos sojowy
  • suszone liście limonki kaffir 2-3 szt.
  • marchewka
  • por
  • suszona natka kolendry
  • trawa cytrynowa
  • jarzynka do zup
  • boczniaki 150 g
  • chili czerwone 1 szt.
  • imbir mielony 1 łyżeczka
  • czosnek 2 ząbki
  • limonka 1 szt.
  • błyskawiczny makaron ryżowy

Sposób przygotowania:

Tajska biała zupa krewetkowa
Krewetki wyszorować pod bieżącą zimną wodą i włożyć do garnka. Zalać litrem zimnej wody, dodać suszone liście limonki kaffir, suszoną trawę cytrynową, suszoną natkę kolendry. Pod przykryciem doprowadzić do wrzenia, odkryć, zmniejszyć płomień i gotować 30-40 minut. Gotowy wywar odcedzić.

Dodać pokrojoną marchewkę, por i grzyby. Doprawić jarzynką, dodać posiekaną papryczkę chili, imbir, czosnek i trochę jasnego sosu sojowego. 

Gotować zupę ok. 10 minut, po czym wlać roztrzepane mleczko kokosowe i dogotować do miękkości warzyw i grzybów. Pod koniec dodać krewetki z wywaru (obrane z pancerzyków) - doprawić, dodać otartą skórkę i sok z całej limonki. Na talerzach oprószyć chili. 

Podawać z makaronem ryżowym lub ryżem.