Sposób przygotowania:
Zupa tajska z krewetkamiETAP 1:
1. Warzywa obrać, kalafior pokroić na mniejsze różyczki, marchew pokroić w drobną kostkę, a ziemniaki w grubszą.
ETAP 2:
2. Krewetki oprószyć papryką, solą i pieprzem.
ETAP 3:
3. Kolendrę uprażyć na suchej patelni, a następnie utrzeć w moździerzu z odrobiną soli.
ETAP 4:
4. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać starty imbir, kolendre, trawę cytrynową, kurkumę i smażyć jeszcze chwilę. Następnie dodać kalafior, marchew, ziemniaki i wlać bulion warzywny, gotować do momentu aż warzywa będą al dente. Po tym czasie wlać mleko kokosowe, sos rybny, sok z limonki, dodać krewetki i chwilkę gotować. Na samym końcu doprawić solą i pieprzem.
SylaUla