EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 238]

Zupa tajska z krewetkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 170
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Niezwykle aromatyczna, słodko - ostra i mocno rozgrzewająca tajska zupa na bazie świeżych warzyw, pachnącego imbiru, słodkiego kokosowego mleka, pikantnej papryczki, trawy cytrynowej i kolendry, z delikatnymi krewetkami.

Zupa tajska z krewetkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zupa tajska z krewetkami

 

  • 400g krewetek
  • 400ml mleczka kokosowego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 różyczek kalafiora
  • 3 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 1,3l bulionu warzywnego
  • 6 łyżeczek startego świeżego imbiru
  • 4 łyżeczki trawy cytrynowej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 4 łyżeczki kolendry w ziarnkach
  • 5 łyżek sosu rybnego
  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • sól
  • pieprz
  • olej kokosowy

Sposób przygotowania:

Zupa tajska z krewetkami

ETAP 1:

Zupa tajska z krewetkami
wszystkie warzywa obrać, pokroić i zalać bulionem

1. Warzywa obrać, kalafior pokroić na mniejsze różyczki, marchew pokroić w drobną kostkę, a ziemniaki w grubszą.

ETAP 2:

Zupa tajska z krewetkami
krewetki obrać z pancerzy, następnie oprószyć solą i pieprzem

2. Krewetki oprószyć papryką, solą i pieprzem.

ETAP 3:

Zupa tajska z krewetkami
zupę tajską doprawić przyprawami

3. Kolendrę uprażyć na suchej patelni, a następnie utrzeć w moździerzu z odrobiną soli.

ETAP 4:

Zupa tajska z krewetkami
na samym końcu dodać krewetki i chwilę gotować

4. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać starty imbir, kolendre, trawę cytrynową, kurkumę i smażyć jeszcze chwilę. Następnie dodać kalafior, marchew, ziemniaki i wlać bulion warzywny, gotować do momentu aż warzywa będą al dente. Po tym czasie wlać mleko kokosowe, sos rybny, sok z limonki, dodać krewetki i chwilkę gotować. Na samym końcu doprawić solą i pieprzem.