Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Mule w sosie winno-maślanym

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Prosty i szybki sposób na przygotowanie muli. Gotowane w białym winie i słodkiej śmietance, na podsmażonych warzywach w dużej ilości dobrej jakości masła. Delikatne, lekko pikantne, obowiązkowo z solidną porcją świeżej natki pietruszki.

Mule w sosie winno-maślanym

Składniki:

Mule w sosie winno-maślanym

 

  • 1 kg świeżych musi
  • 100 g. masła 82%
  • 4 ząbków czosnku
  • 2 cebulki dymki
  • 1 papryczka chili
  • 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki + listki do dekoracji
  • 100 ml. białego wina
  • 100 ml śmietanki 30%
  • świeżo mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Mule w sosie winno-maślanym
Małże dokładnie oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć (świeże mule należy wybierać tylko zamknięte)

Nie trzymając długi czas w wodzie by się nie otworzyły.

Szalotki, czosnek oraz papryczkę chili posiekać drobno.

Na patelni rozgrzać masło, wrzucić warzywa, zeszklić.

Wlać wino oraz śmietankę.

Sos doprawić świeżo mielonym pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki.

Gotować kolejne 2-3 min na minimalnym gazie.

Do sosu dołożyć mule, gotować pod przykryciem około 5 min aż muszle się otworzą.

W czasie gotowanie potrząsnąć delikatnie garnkiem.

Podawać udekorowane świeżą natką pietruszki np. z kawałkiem cytryny i czosnkową bagietką.