Zupa tajska z mleczkiem kokosowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Zupa tajska z mleczkiem kokosowym to jedna z ulubionych zup w naszej rodzinnej kuchni. Przepis jest na tyle elastyczny, że można dowolnie komponować jej składniki.

Zupa tajska z mleczkiem kokosowym

Składniki:

Zupa tajska z mleczkiem kokosowym

 

  • 1 litr bulionu (na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej)
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 duża marchewka
  • 100 g fasoli szparagowej
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka zielonej pasy curry
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki chili
  • 1 szalotka
  • 3 cm świeżego imbiru
  • olej do smażenia
  • makaron ryżowy (u mnie wstążki)
  • sok z limonki

 

Sposób przygotowania:

Zupa tajska z mleczkiem kokosowym
Do garnka wlewamy bulion. Pierś kroimy w paski. Chili, czosnek i imbir kroimy w kosteczkę, szalotkę w piórka, wszystko przesmażamy na patelni z odrobiną oleju, następnie dodajemy mięso i też smażymy. Zawartość patelni przekładamy do garna z bulionem, dodajemy fasolkę szparagową i pokrojoną w pół plasterki marchewkę i mleczko kokosowe. Dodajemy wszystkie przyprawy. Garnek przykrywamy i gotujemy zupę przez 15 minut. Gdy zupa jest gotowa dodajemy do niej makaron i gotujemy jeszcze 3 minuty, dosmaczamy sokiem z limonki.