Poradnik Domowy

Poradnik Domowy

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Zupa rybna - idealna na święta

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sekretem aromatycznej zupy rybnej jest przede wszystkim... sprawdzony przepis! Święta Bożego Narodzenia to idealna okazja dla wszystkich tych, którzy jeszcze nie mieli okazji jej przygotowywać. Polecamy!

Zupa rybna - idealna na święta

Składniki:

Zupa rybna - idealna na święta

 

  • ok. 60 dag całych ryb, np. mała tuszka dorsza, 2 okonie
  • cytryna
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • cebula
  • łodyga selara naciowego
  • listek laurowy
  • po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
  • kromka bułki
  • jajko
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa rybna - idealna na święta
1. Ryby sprawić, wyfiletować. Filety, głowy, kręgosłup i płetwy skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą.

2. Warzywa zalać 2 l wody, zagotować. Dodać przyprawy i trochę skórki z cytryny, gotować 15 min. Włożyć głowy, kręgosłup i płetwy, gotować 15 min na małym ogniu, wyjąć.

3. Do wywaru włożyć filety, gotować 15 min na małym ogniu, wyjąć, ostudzić.

4. Filety oczyścić z ości i skóry. Rozdrobnić widelcem, dodać namoczoną i odciśniętą bułkę, jajko i posiekaną natkę. Wyrobić, przyprawić.

5. Z rybnej masy formować pulpeciki, włożyć je do gorącego wywaru i gotować ok. 5 min. Zupę doprawić.

Rada:
- Na zupę rybną najlepiej przeznaczyć zarówno ryby słodkowodne i morskie. Wywar ma wtedy bogatszy smak.