Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 178]

Rozgrzewająca zupa azjatycka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna, mocno rozgrzewająca i aromatyczna zupa w stylu orientalnym. Jej zapach uwodzi podczas gotowania !

Rozgrzewająca zupa azjatycka  Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Rozgrzewająca zupa azjatycka

 

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 cm świeżego imbiru
  • 1 papryczka chili
  • kawałek kory cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonej trawy cytrynowej
  • 1 limonka
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/3 selera
  • 1 por
  • 15-20 g grzybów mun
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego (jak nie macie - pominąć)
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta ostrej papryki mielonej
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • makaron ryżowy
  • natka pietruszki
  • sól

Sposób przygotowania:

Rozgrzewająca zupa azjatycka
Cebulę obrać i pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać.  Wrzucić do garnka na rozgrzaną oliwę i smażyć do zeszklenia.

Następnie dodać papryczkę chili pokrojoną na małe kawałki, starty na tarce imbir, kawałki kory cynamonu oraz trawy cytrynowej i chwilę smażyć. Zalać wodą ok. 1,5 litra, zagotować i dodać: marchewkę i pietruszkę pokrojone w cienkie słupki, pora w talarkach, a selera w całości.

Gotować wywar na wolnym ogniu przez min. 40 min. Grzyby mun zalać gorącą wodą i odstawić na ok. 20-30 min, aż zmiękną. Pierś z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w kostkę.

Grzyby oraz kurczaka wrzucić do wywaru. Następnie dodać sok z limonki, sos sojowy, ocet ryżowy (jak mamy), cukier, paprykę mieloną słodką i ostrą i gotować jeszcze ok. 10 min.

Na końcu, gdy potrzeba, doprawić solą lub sosem sojowym. Na talerz wyłożyć makaron ryżowy i zalać go gorącą zupą.

Odczekać 5 min., aby makaron zmięknie i posypać posiekaną natką pietruszki.
Rozgrzewająca zupa azjatycka
Podsmażana na oliwie cebula, czosnek, papyczka chili, imbir, kora cynamonu,trawa cytrynowa

Tagi:

zupa