Sposób przygotowania:
Rozgrzewająca zupa azjatycka
Cebulę obrać i pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Wrzucić do garnka na rozgrzaną oliwę i smażyć do zeszklenia.
Następnie dodać papryczkę chili pokrojoną na małe kawałki, starty na tarce imbir, kawałki kory cynamonu oraz trawy cytrynowej i chwilę smażyć. Zalać wodą ok. 1,5 litra, zagotować i dodać: marchewkę i pietruszkę pokrojone w cienkie słupki, pora w talarkach, a selera w całości.
Gotować wywar na wolnym ogniu przez min. 40 min. Grzyby mun zalać gorącą wodą i odstawić na ok. 20-30 min, aż zmiękną. Pierś z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w kostkę.
Grzyby oraz kurczaka wrzucić do wywaru. Następnie dodać sok z limonki, sos sojowy, ocet ryżowy (jak mamy), cukier, paprykę mieloną słodką i ostrą i gotować jeszcze ok. 10 min.
Na końcu, gdy potrzeba, doprawić solą lub sosem sojowym. Na talerz wyłożyć makaron ryżowy i zalać go gorącą zupą.
Odczekać 5 min., aby makaron zmięknie i posypać posiekaną natką pietruszki.
Następnie dodać papryczkę chili pokrojoną na małe kawałki, starty na tarce imbir, kawałki kory cynamonu oraz trawy cytrynowej i chwilę smażyć. Zalać wodą ok. 1,5 litra, zagotować i dodać: marchewkę i pietruszkę pokrojone w cienkie słupki, pora w talarkach, a selera w całości.
Gotować wywar na wolnym ogniu przez min. 40 min. Grzyby mun zalać gorącą wodą i odstawić na ok. 20-30 min, aż zmiękną. Pierś z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w kostkę.
Grzyby oraz kurczaka wrzucić do wywaru. Następnie dodać sok z limonki, sos sojowy, ocet ryżowy (jak mamy), cukier, paprykę mieloną słodką i ostrą i gotować jeszcze ok. 10 min.
Na końcu, gdy potrzeba, doprawić solą lub sosem sojowym. Na talerz wyłożyć makaron ryżowy i zalać go gorącą zupą.
Odczekać 5 min., aby makaron zmięknie i posypać posiekaną natką pietruszki.