Przyjaciółka

Przyjaciółka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 255]

Zupa grzybowa z ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 160
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis na smaczną i sycącą zupę, którą możesz z powodzeniem podać podczas świątecznego obiadu. Jest tak dobra, że będziesz wracać do tej receptury nie raz w ciągu roku!

Zupa grzybowa z ziemniakami

Składniki:

Zupa grzybowa z ziemniakami

 

  • 30–40 dag świeżych lub mrożonych grzybów (podgrzybki lubprawdziwki)
  • cebulka
  • łyżka masła
  • marchewka
  • kawałek selera
  • ok. 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2–3 ziemniaki
  • gałązka lubczyku
  • 5 dag suchego pełnoziarnistego makaronu (cienkie wstążki, świderki)
  • 1/4 szklanki słodkiej śmietanki
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • natka do dekoracji

Sposób przygotowania:

Zupa grzybowa z ziemniakami
1. Grzyby opłucz, pokrój na kawałki. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na maśle. Dodaj grzyby, duś, aż odparuje woda. Dorzuć startą na tarce o dużych oczkach marchewkę i seler, przesmaż mieszając.

2. Do gotującego się bulionu włóż obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotuj 10 min. Dodaj grzyby podsmażone z warzywami, gałązkę lubczyku i makaron. Dopraw solą i gotuj całość ok. 10 min.

3. Pod koniec gotowania dopraw zupę świeżo zmielonym pieprzem i zabiel śmietanką.

4. Przed podaniem posyp świeżo posiekaną natką pietruszki.