LukaszM

LukaszM

Kucharz
[Przepisów: 10]

Zupa węgierska

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Idealna zupa na małe rodzinne party ale też np. na wyjazd do domku letniskowego - swietna z butelką schłodzonego piwa. Polecam!

Zupa węgierska

Składniki:

Zupa węgierska

 

  • 0,7 kg dobrej, chudej wołowiny
  • 3 papryki (najlepiej kazda w innym kolorze)
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 przecier pomidorowy
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 3/4 opakowania makaronu łazanki
  • 2 litry bulionu
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżka papryki ostrej w proszku

Sposób przygotowania:

Zupa węgierska
1. Przygotować bulion (kostka czy jaki kto lubi)
2. Mieso pociąć na drobne kawałki i zaprosić na patelnie, smażyć dodając wino, kiedy wino się zredukuje a mięso będzie odpowiednio wysmażone przerzucić je do gotującego się bulionu.
3. Pokrojoną w piórka cebulę wrzucić na patelnie po mięsie, dodać czosnek, odrobinę tłuszczu i zeszklić. Przerzucić do bulionu.
4. Paprykę pokroić w kostkę i wrzucić do bulionu.
5.3/4 pęczka natki pociąć dodać do zupy, dodać opakowanie przecieru pomidorowego, ostrą paprykę, pieprz, ew. sól.
6. Gotować min. 1,5 h.
7. Makaron można ugotować w zupie ale tylko jeśli mamy pewność, że zjemy całą bo inaczej wciagnie cała zupę.
8. Zupa najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy papryka odda swój aromat.