Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Zupa wielowarzywna z botwiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszna, lekka zupa z wielu rodzajów warzyw, z dodatkiem posiekanej młodej botwiny i bulionu drobiowego.

Zupa wielowarzywna z botwiną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa wielowarzywna z botwiną

 

  • 1 cebula
  • 2 łyżki smalcu
  • 50 g pora
  • 25 dkg ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 50 g selera korzeniowego
  • 1/4 główki kapusty pekińskiej
  • 1/3 brokuła
  • 1/2 pęczka botwiny
  • 1/3 cukinii
  • olej do smażenia
  • 1 szklanka mrożonego zielonego groszku
  • pieprz do smaku
  • 2,5 litra bulionu drobiowego
  • przyprawa uniwersalna do smaku

Sposób przygotowania:

Zupa wielowarzywna z botwiną
Cebulę pokroić w kostkę, por oczyścić i drobno pokroić. W garnku rozgrzać smalec, zeszklić na nim cebulę i por. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę. Marchewki i seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kapustę poszatkować, brokuł podzielić na małe różyczki. Botwinę oczyścić, drobno posiekać. Cukinię pokroić razem ze skórką w ćwierć plasterki. Przygotowane warzywa dodać do cebuli z porem. Polać olejem. Smażyć razem ok. 5 minut, co chwilę mieszając. Do warzyw dodać mrożony groszek i trochę pieprzu,wymieszać. Wlać bulion, zagotować. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.
Zupa wielowarzywna z botwiną
Pokrojona cebula i por szklone na rozgrzanym smalcu.
Zupa wielowarzywna z botwiną
Wszystkie warzywa oczyszczone i rozdrobnione.
Zupa wielowarzywna z botwiną
Przygotowane warzywa dodane do cebuli z porem i podsmażone.
Zupa wielowarzywna z botwiną
Podsmażone w garnku warzywa zalane bulionem drobiowym.