misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Zupa wiśniowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

podawać na zimno ze śmietanką i odrobiną cynamonu....

Zupa wiśniowa

Składniki:

Zupa wiśniowa

 

  • wino białe wytrawne 3/8 l
  • miód wielkokwiatowy 2 łyzki
  • wiśnie bez pestek 250 g
  • sok z 1 cytryny
  • śmietanka 375 g
  • wiśniówka łyżka
  • cynamon w proszku

Sposób przygotowania:

Zupa wiśniowa
Wino wymieszać z miodem i mieszając, zagotować. Dodać wiśnie i gotować 5 minut.
Wiśnie zmiksować lub przetrzeć przez sito. Do zupy dodać sok cytrynowy i schłodzić.
2/3 śmietanki dodać z wiśniówką do schłodzonej zupy. Ewentualnie dodać miodu do smaku. Zupę przykryć i wstawić na 1 godzinę do lodówki.
Zimną zupę rozlać do talerzy i na środku zrobić z reszty śmietanki kleks. Posypać cynamonem.

Tagi:

beza bezy